Kennismaken met Mark de Waal: hoofdrolspeler Santiago de Musical

‘Bij de eerste noot valt alle spanning van mij af’

santiago de musical Toen hij als jochie achterop de fiets zat bij zijn moeder, zong de Zaankanter al. Helaas - aldus eigen zeggen – was het vals... En het idee om met zingen zijn geld te verdienen bestond nog helemaal niet. Maar ‘times are changing’. En inmiddels is Mark de Waal net dertig geworden en professioneel musicalartiest, zangdocent en dirigent/arrangeur. Bovendien speelt hij – samen met Jeroen Rekveld - de mannelijke hoofdrol in Santiago de Musical. ,,Helaas kan ik niet iedere woensdagavond bij de repetities zijn”, verontschuldigt de in Zevenaar geboren zanger die sinds zijn tweede in Zaanstad woont. ,,Dat heb ik gelijk tegen Mirjam gezegd toen ze mij vroeg mee te spelen. Ik werk vooral ’s avonds en ben al minimaal vier avonden in de week weg. Maar als ik iets doe, wil ik het goed doen. Niet half. Het Santiago-project is geweldig om aan mee te mogen werken. Juist het feit dat iedereen mee kan doen, gelovig of niet. Het samenbindende karakter spreekt me ook bijzonder aan: alles is één. Ik geniet bovendien van de cast die gepassioneerd aan het oefenen is.”

Baard in de keel

Ho! Eerst even zestien jaar terug in de tijd. Terug naar hét moment waarom de omslag naar een professionele zangcarrière begon. Mark kreeg de baard in de keel, wat het begin van de vorming van een schitterende zangstem bleek. Hij begon te zingen bij gospelkoor Revival, maar puur als liefhebberij. Een baan in de informatica/bedrijfswiskunde leek hem wel wat.

,,Daar lag echter toch niet mijn hart”, zegt hij achteromkijkend. ,,Maar ik ging wel steeds meer zingen, onder meer tijdens kerkdiensten. Daar lag mijn hart. Het was Esther Kooi die me liet inzien dat een opleiding op het Conservatorium mogelijk was. Zelfs voor die redelijk drukke jongen die ik toen was.“

Gezonde spanning

Hij koos de richting musical en leerde tevens dirigeren. Zijn passie voor muziek groeide en Mark werd steeds vaker gevraagd op te treden. Herinnert hij zijn eerste schreden op het podium nog? ,,Dat maakte ik niet echt bewust mee”, lacht hij. ,,Inmiddels heb ik mijn zenuwen onder de knie. Ja, vijf minuten voordat ik op moet, voel ik een gezonde spanning. Maar bij de eerste noot valt alles van mij af.”

Muziek en zingen: Mark geniet ervan. Waar doet hij het voor? ,,Dat is niet één vast aspect. Het mooie van mijn beroep is juist de afwisseling. Ik ben zanger, maar ook docent. Ik maak muziek als arrangeur/dirigent én acteer. Die combinatie geeft veel plezier. Ook al werk ik vaak op momenten dat mijn vrienden vrij zijn. Optreden doe ik niet voor het applaus. Maar in verhouding tot ander werk krijg je als zanger wel direct waardering (of kritiek…).”

Spelen met emoties

Voor Mark is optreden vooral spelen met emoties. ,,Zingen - en muziek maken - is pure emotie. Het gevoel, de emotie die in een muziekstuk ligt, moet je overbrengen naar je publiek. Ik heb geleerd daarmee te spelen. Situaties op te roepen waarin je zelf emoties ervaart die in de song zitten. En dat in je optreden te leggen. Maar het blijft een continue proces van jezelf verbeteren. Vergis je niet. Ook als prof is het moeilijk de aandacht van de toeschouwer vast te houden.”

Oefenen, oefenen en….

En hoe moet de cast van Santiago dat doen? ,,Oefenen, oefen en nog eens oefenen! De basis is goed, de coaching is goed (zoals het in groepen repeteren), het thema is mooi. Veel mensen zoeken een doel in het leven, maar soms brengt dat ook risico’s met zich mee, zoals in het verhaal blijkt. Samen nemen we het risico om in februari 2016 een geweldige musical neer te zetten. En dat gaat ons lukken ook!”, besluit Mark enthousiast.